Składniki:

1i 1/2 kg. schabu bez kości

3 łyżki miodu

1 łyżka musztardy francuskiej

sól

pieprz

30 dag. orzechów włoskich

35 dag. suszonych moreli

2 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

1 żółtko

folia spożywcza.

Wykonanie:

Schab umyć i osuszyć Następnie natrzeć solą, czosnkiem, majerankiem i odrobiną pieprzu. Mięso zawinąć w folię spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Po marynowaniu schab naciąć w dwóch miejscach tak, aby powstały kieszenie. Drobno posiekać morele i połowę z nich włożyć w nacięcia schabu. Musztardę wymieszać z żółtkiem i posmarować schab. Pozostałe morele wymieszać z siekanymi orzechami i miodem, a następnie obłoć masą wierzch schabu. Folię aluminiową posmarować tłuszczem i owinąć nią mięso. Wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. Po tym czasie ostrożnie zerwać folię i piecz jeszcze chwilę aby zarumieniły się orzechy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *