BAKŁAŻANY W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

3 kg. bakłażanów

oregano

oliwa z oliwek extra virg in

sól

Wykonanie:

Bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm. układamy warstwami, przesypując solą i zostawiamy na co najmniej 40 minut. Następnie odlewamy sok, a plastry bakłażana delikatnie odciskamy w ręku. Piekarnik nagrzewamy do 150C. Plastry bakłażana smarujemy z dwóch stron oliwą, posypujemy solą i oregano, układamy na blasze i pieczemy 10 – 15 minut na złoty kolor. Upieczone układamy ciasno warstwami w słoikach do wysokości 3 cm. zalewamy sosem pomidorowym, znów układamy 3 cm. bakłażanów, które zalewamy sosem itd. Zamykamy słoiki i wstawiamy do nagrzanego do 120C. piekarnika na 40 minut. Podajemy letnie jako przystawkę lub zapieczone z mozzarellą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *