RYBA W SOSIE SEROWYM

Składniki:

6 filetów rozmrożonej dowolnej ryby 

1 por

1 ząbek czosnku

1/3 kostki masła

50 ml białego wytrawnego wina

400 ml śmietany 18%

2 duże serki topione kremowe

1 łyżeczka dowolnych ziół oregano lub bazylię

Wykonanie:

Masło rozpuścić, dodać jasną część pora pokrojonego w pół plasterki, lekko poddusić aż zmięknie po czym dodać serki i całość wymieszać, wlać śmietanę z ziołami i przeciśniętym ząbkiem czosnku, dodać wino. Rybę posypać solą i pieprzem, skropić lekko cytryną pokroić na połowę jeżeli większy filet to na 3 lub więcej porcji, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem. Całość zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywką żeby się troszeczkę przyrumieniło.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *