Składniki:
6 filetów rozmrożonej dowolnej ryby
1 por
1 ząbek czosnku
1/3 kostki masła
50 ml białego wytrawnego wina
400 ml śmietany 18%
2 duże serki topione kremowe
1 łyżeczka dowolnych ziół oregano lub bazylię
Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać jasną część pora pokrojonego w pół plasterki, lekko poddusić aż zmięknie po czym dodać serki i całość wymieszać, wlać śmietanę z ziołami i przeciśniętym ząbkiem czosnku, dodać wino. Rybę posypać solą i pieprzem, skropić lekko cytryną pokroić na połowę jeżeli większy filet to na 3 lub więcej porcji, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem. Całość zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywką żeby się troszeczkę przyrumieniło.