Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
15 dag. margaryny
2 jajka
3 łyżki płynnego miodu
mąka do podsypywania
Masa jabłkowa:
5 średnich jabłek
1 galaretka o smaku owoców leśnych
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki dżemu borówkowego
Pianka truskawkowa:
300 ml. śmietanki 30 %
1 galaretka truskawkowa
1/2 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier, sodę, dodać miękką margarynę , jajka i miód, zagnieść gładkie ciasto, podsypując lekko mąką. Podzielić na dwie równe części. Formę do pieczenia 29×23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, ciasto nakłuć lekko widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160C. i piecz przez około 15 minut aż się ładnie zrumieni. W taki sam sposób upiec drugi placek. Ciasto wystudzić.
Masa jabłkowa:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach skropić lekko sokiem cytrynowym aby jabłka nie zaciemniały. Przygotowane jabłka wymieszać z dżemem borówkowym i tężejącą galaretką. Następnie wyłożyć na placek miodowy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ubić na sztywno schłodzoną śmietankę i wymieszać z tężejącą galaretką. Piankę podzielić na dwie części. Jedną część pianki wyłożyć na masę jabłkową, przykryć drugim miodowym plackiem, wyłożyć pozostałą piankę na wierzch placka. Wstawić do lodówki na noc żeby ciasto stężało.