Składniki:
ciasto kruche:
2 i1/2 szklanki mąki
25 dag. masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Do podanych składników dodać pokrojone na kawałeczki masło i żółtka ,posiekac nożem i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w zamrażalniku przez około 2 godziny . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki. Piecz około20 minut w temp. 190C. aż ciasto się ze złoci. Ostudzić.
Pianka:
białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kg.malin
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier cały czas miksując. Powoli wsypujemy budyń, a następnie wlewamy olej. Dobrze zmiksować, aby składniki się połączyły. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Ułożyć maliny otworkami do góry można użyć mrożonych owoców, nie rozmrażać. Zetrzeć resztę ciasta. Piecz około 35 minut w temp. 190 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.