KLUSECZKI Z RABARBAREM

Składniki:

2i 1/2 szklanki mąki

3 jajka

? szklanki mleka

? szklanki wody

1 łyżka oleju

1 płaska łyżeczka soli

1/2 kg. rabarbaru

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, olej sól,mleko wymieszane z wodą i mieszamy , żeby powstało ciasto jak na kładzione kluski. Ciasto dokładnie ubijamy lub miksujemy. Rabarbar kroimy na małe kawałeczki. Do ciasta dodajemy rabarbar i ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko mieszamy. Na osolony wrzątek kładziemy łyżką kluski i gotujemy 3-4 minuty. Odsączamy na sitku lub cedzaku. Podajemy z przyrumienionym masłem i bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *