Składniki:
1 kg. łopatki wieprzowej lub szynki
sól
pieprz
2 łyżki masła lub margaryny do smażenia
1/2 litra bulionu grzybowego ( jak mamy)
kilka wykałaczek
farsz:
1/2 kg. pieczarek lub grzybów leśnych
2 – 3 średnie cebule
80 dag. kiszonej kapusty
2-3 łyżki masła lub margaryny do smażenia
1/4 litra wody
sól
pieprz
cukier
Wykonanie:
Farsz:
Grzyby , cebulę pokroić w kostkę. Kapustę lekko posiekać. Roztopić 1 łyżkę masła na patelni, dodać grzyby pokrojone w kawałkach mniej więcej około 1-1,5 cm. długości. Smażyć na średnim ogniu około 15 minut.Od czasu do czasu mieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę zeszklić i dodać do grzybów. Posiekaną kapustę kiszoną dodać do reszty. Zalać wodą. Dusić na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Doprawić solą, pieprzem i cukrem (farsz powinien być lekko pikantny). Ostudzić.
Wykonanie:
Roladki:
Mięso dzielimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa . Lekko solimy i pieprzymy. Na rozbite plastry mięsne nakładamy farsz zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nitką . Rozgrzać masło lub margarynę na patelni , obsmażyć roladki z każdej strony na większym płomieniu, aby się zarumieniły. W między czasie podgrzać pozostałą kapustę z grzybami w większym rondlu i na nią ułożyć roladki przykryć je lekko kapustą wlać trochę wody lub bulionu i tłuszcz jaki pozostał na patelni. Wszystko dusić jeszcze około 40 minut. Po takim duszeniu mięsko jest smaczne i miękkie, smaczne. Podawać je same z kapustą w której się dusiły lub z ziemniakami i kapustą .