Składniki:

1/2 kg mąki

50  g. drożdży

1 jajko i 2 żółtka

1 szklanka mleka

100 gr. masła

1 łyżka oleju 1/2 szklanki cukru

szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z połową szklanki letniego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętość.  Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Do miski wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, wlać resztę mleka, rozpuszczone i ostudzone masło z olejem, utartą masę jajeczną i wyrośnięte drożdże.Wszystko wymieszać drewnianą łyżką nie wyrabiać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby podrosło. Wyłożyć na prostokątną blaszkę wysmarowaną tłuszczem można ułożyć owoce na górę posypać kruszonką Piec w tem.180,około 40 minut.

 Kruszonka:

1/2 kostki masła

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Masło siekamy z mąką i cukrem, zagniatamy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *