Składniki:
1/2 kg mąki
50 g. drożdży
1 jajko i 2 żółtka
1 szklanka mleka
100 gr. masła
1 łyżka oleju 1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z połową szklanki letniego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętość. Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Do miski wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, wlać resztę mleka, rozpuszczone i ostudzone masło z olejem, utartą masę jajeczną i wyrośnięte drożdże.Wszystko wymieszać drewnianą łyżką nie wyrabiać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby podrosło. Wyłożyć na prostokątną blaszkę wysmarowaną tłuszczem można ułożyć owoce na górę posypać kruszonką Piec w tem.180,około 40 minut.
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką i cukrem, zagniatamy.