WUZETKA Z MASĄ CYTRYNOWĄ

Składniki:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mąki

3 łyżki kakao

Masa:

1 litr smietanki kremówki

1 galaretka cytrynowa

1/2 szklanki cukru

2 opakowania zagęstnika do śmietany Śmietan-fixu

Nasączenie:

1 szklanka mocnej herbaty z cytryną i rumem

starta czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Ubić jajka z cukrem do białości. Powoli wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i lekko wymieszać. Wylać ciasto do prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piecz 25 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić biszkopt wzdłuż na pół. Dolną połówkę ciasta włożyc z powrotem do blaszki i nasączyć 1/2 szklanki herbaty. Ubić kremówkę z cukrem i śmietan-fixem. Dodać do śmietany przestudzoną tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Wstawić krem do lodówki do częściowego stężenia. 2/3 stygnącej masy wyłożyc na ciasto w blaszce. Nasączyć drugą połowę ciasta i ułożyc na kremie. Posmarować ciasto resztą masy i posypać startą na tarce czekoladą. Wstawić do lodówki do zupełnego stężenia.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *