ROSÓŁ Z MAKARONEM

ROSÓŁ Z MAKARONEM

Składniki:

1 kg. wołowiny (rostbef, pręga, krzyżówka)

1 tuszka kurczaka

2 marchewki

1pietruszka

1pęczek natki

1 cebula

kawałek pora

2 łodygi selera naciowego

1/4 włoskiej kapusty

papryczka czuszka

2 ząbki czosnku

kilka listków lubczyku

sól

pieprz

Makaron:

1/2 kg. mąki

4 jajka

 

Wykonanie:

Cebulę obierz, opal nad  ogniem. Marchewki i pietruszkę oczyść, pokrój. Por i łodygi selera umyj, kapustę oczyść, pokrój. Wołowinę i kurczaka umyj, włóż do garnka. Zalej zimną wodą, zagotuj. Zdejmij szumowiny. Dodaj cebulę, pokrojone warzywa, czuszkę, czosnek i lubczyk. Gotuj na małym ogniu około 2 godz. Przypraw, posyp posiekaną natką.

Makaron:

Mąkę wyrób z jajkami i wodą (ciasto powinno być dość twarde). Rozwałkuj na cienkie placki, przykryj ściereczką, pozostaw do obeschnięcia. Placki pokrój w paski szerokości 4 cm, pokrój na cienkie nitki. Makaron wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę, gotuj około 5 minut, zamieszaj. Makaron odcedź, przelej zimną wodą. Podawaj do rosołu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *