Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag. drożdży
1 całe jajko
3-4 łyżki oleju
Wykonanie:
Z drożdży, odrobiny cukru, kilku łyżek ciepłego mleka i 3-4 łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na5 -10minut. Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko, wbić jajko i dodać wyrośnięte drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec wlać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką by ciasto wyrosło.W tym czasie przygotować
Sos pomidorowy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki przegotowanej letniej wody
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
cukier do smaku
odrobina ostrej papryki, oregano i bazylii
Dodatki:
25 dag. szynki
25 dag. salami
10 dag. suszonej cebulki
30 dag. pieczarek
1 słoiczek oliwek
ser feta
oregano
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną cienko olejem. Na cieście rozsmarować keczup, ułożyć podsmażone i pokrojone w plastry pieczarki. Następnie plastry salami i szynki, oliwki i ser feta oraz suszoną cebulkę. Całość posypać oregano. Wstawić do nagrzanego do 200 C.piekarnika i piecz 10 minut. Wyjąć , posypać żółtym , startym serem i piecz jeszcze 5 minut, aż ser się rozpuści.