Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

1 szklanka ciepłego mleka

5 dag. drożdży

1 całe jajko

3-4 łyżki oleju

Wykonanie:

Z drożdży, odrobiny cukru, kilku łyżek ciepłego mleka i 3-4 łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na5 -10minut. Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko, wbić jajko i dodać wyrośnięte drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec wlać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką by ciasto wyrosło.W tym czasie przygotować

Sos pomidorowy:

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki przegotowanej letniej wody

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

cukier do smaku

odrobina ostrej papryki, oregano i bazylii

Dodatki:

25 dag. szynki

25 dag. salami

10 dag. suszonej cebulki

30 dag. pieczarek

1 słoiczek oliwek

ser feta

oregano

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną cienko olejem. Na cieście rozsmarować keczup, ułożyć podsmażone i pokrojone w plastry pieczarki. Następnie plastry salami i szynki, oliwki i ser feta oraz suszoną cebulkę. Całość posypać oregano. Wstawić do nagrzanego do 200 C.piekarnika i piecz 10 minut. Wyjąć , posypać żółtym , startym serem i piecz jeszcze 5 minut, aż ser się rozpuści.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *