ŚLEDZIE W OLEJU JOLI

 

Wykonanie:

 

1 kg. filetów śledziowych

3-4 cebule kolorowe

2 listki laurowe

kilka ziaren pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziarenek gorczycy

olej

cytryna lub ocet

1 łyżka cukru

Wykonanie:

 

Filety namoczyć według swojego gustu. Cebule pokroić w piórka i zalać na 5 minut wrzącą wodą odcedzić. Przełożyć do naczynia i posypać łyżką cukru. Dodać 2-3 łyżki oleju. Wymieszać dokładnie. W szklanym słoju układać warstwami pokrojone śledzie i cebulę. Każdą warstwę skropić sokiem z cytryny lub octem. Między warstwy włożyć liście laurowe, pieprz , ziele angielskie i plastry cytryny. Całość zalać olejem. Odstawić na dwa dni .

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *