KARPATKA MOJEJ BABCI

Składniki:

 

Ciasto:

1 i ? szklanki wody

12 i ? dag. margaryny

1 szklanka mąki krupczatki

5 jajek

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

250 dag masła roślinnego

1 szklanka cukru pudru

1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g.)

1i 1/2 szklanki mleka

sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z margaryna i do gotującej wody dodajemy szklankę mąki krupczatki,wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku i wystudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem.Podzielić ciasto na 2 równe części.Wyłożyć blaszkę o wymiarach 25×40 cm.papierem do pieczenia, piecz 2 placki każdy po 30- 40 minut w 180 C.

Masa:

Masło roślinne,utrzeć z cukrem pudrem.Ugotować budyń w 1? szklanki mleka wystudzić.Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku.Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wanilią.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *