Składniki:
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
1/2 kg. ogórków średnich
1 główka kapusty białej
4 marchewki
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
Zalewa :
1i 1/2 szklanki wody
1 szklanka octu
1i 1/2 – 2 szklanek cukru
5 łyżek oleju
pieprz do smaku
Składniki:
Kapustę szatkujemy, marchewkę trzemy na tarce, ogórki kroimy w plastry solimy i odstawiamy na 1i 1/2godziny.Paprykę oraz cebulę kroimy w plastry i odstawiamy w osobnych naczyniach. Czosnek kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy i dodajemy do kapusty z ogórkami (ja robię zawsze podwójną porcję zalewy) Dodajemy cebulę oraz paprykę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy do słoiczków i uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy 15minut od chwili zagotowania się wody w garnku.