SAŁATKA WIELOWARZYWNA

Składniki:

 

2 papryki czerwone

2 papryki żółte

1/2 kg. ogórków średnich

1 główka kapusty białej

4 marchewki

3 cebule

3-4 ząbki czosnku

Zalewa :

1i 1/2 szklanki wody

1 szklanka octu

1i 1/2 – 2 szklanek cukru

5 łyżek oleju

pieprz do smaku

 

Składniki:

 

Kapustę szatkujemy, marchewkę trzemy na tarce, ogórki kroimy w plastry solimy i odstawiamy na 1i 1/2godziny.Paprykę oraz cebulę kroimy w plastry i odstawiamy w osobnych naczyniach. Czosnek kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy i dodajemy do kapusty z ogórkami (ja robię zawsze podwójną porcję zalewy) Dodajemy cebulę oraz paprykę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy do słoiczków i uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy 15minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *