MAZUREK
Składniki:
Ciasto:
25 dag. margaryny
25 dag. cukru
25 dag. mąki
3 jajka
1 szklanka kefiru
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1/2 aromatu śmietankowego
Krem:
25 dag. masła
25 dag. cukru pudru
350 ml. kwaśnej śmietany
1 opakowanie galaretki wiśniowej
Polewa:
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy olejek. Kolejno dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao i kefir. Wylewamy na blachę o wymiarach 25 x 35 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut w tempereturze180C.
Krem:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy Masło ucieramy z cukrem pudrem, i pod koniec ucierania do puszystej masy dodajemy kwaśną śmietanę oraz tężejącą galaretkę. Wszystko mieszamy. Zimne ciasto przekroić na pół wzdłuż . Spód ciasta smarujemy kremem. Przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch ciasta polewamy polewą. Schłodzić.
Polewa:
Składniki włożyć do garnka, dokładnie wymieszać. Wszystko razem zagotować. Wylać na ciasto.