MAZUREK

Składniki:

Ciasto:

25 dag. margaryny

25 dag. cukru

25 dag. mąki

3 jajka

1 szklanka kefiru

1 łyżeczka sody

2 łyżki kakao

1/2 aromatu śmietankowego

Krem:

25 dag. masła

25 dag. cukru pudru

350 ml. kwaśnej śmietany

1 opakowanie galaretki wiśniowej

Polewa:

25 dag. margaryny

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

Wykonanie:

Ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy olejek. Kolejno dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao i kefir. Wylewamy na blachę o wymiarach 25 x 35 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut w tempereturze180C.

Krem:

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy Masło ucieramy z cukrem pudrem, i pod koniec ucierania do puszystej masy dodajemy kwaśną śmietanę oraz tężejącą galaretkę. Wszystko mieszamy. Zimne ciasto przekroić na pół wzdłuż . Spód ciasta smarujemy kremem. Przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch ciasta polewamy polewą. Schłodzić.

Polewa:

Składniki włożyć do garnka, dokładnie wymieszać. Wszystko razem zagotować. Wylać na ciasto.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *