Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
5 żółtek
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier, margarynę żółtka i to wszystko siekamy nożem. Następnie szybko wyrabiamy ciasto .Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do zamrażalnika a drugą wykładamy na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą.
Składniki:
Masa jabłkowa:
2 kg .jabłek
10 dag. cukru
1cukier waniliowy
cynamon do smaku
Wykonanie:
Jabłka myjemy obieramy , kroimy na cząstki i smażymy15 minut z odrobiną wody, dodajemy dwie łyżeczki cynamonu, cukier ,cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Składniki:
Piana:
5 białek
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Piana:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i znowu ubijamy na sztywno. Ciasto które jest wyłożone na blaszkę posypujemy bułką tartą,na to wykładamy ostygnięte jabłka,i na to pianę. Na wierzch scieramy na grubej tarce zmrożone ciasto. Pieczemy 45-50 minut w 180 C. Po upieczeniu wierzch ciasta posypac cukrem pudrem.