Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki

5 żółtek

25 dag. margaryny

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

3-4 łyżki śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier, margarynę żółtka i to wszystko siekamy nożem. Następnie szybko wyrabiamy ciasto .Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do zamrażalnika a drugą wykładamy na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą.

Składniki:

Masa jabłkowa:

2 kg .jabłek

10 dag. cukru

1cukier waniliowy

cynamon do smaku

Wykonanie:

Jabłka myjemy obieramy , kroimy na cząstki i smażymy15 minut z odrobiną wody, dodajemy dwie łyżeczki cynamonu, cukier ,cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia.

Składniki:

Piana:

5 białek

1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Piana:

Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i znowu ubijamy na sztywno. Ciasto które jest wyłożone na blaszkę posypujemy bułką tartą,na to wykładamy ostygnięte jabłka,i na to pianę. Na wierzch scieramy na grubej tarce zmrożone ciasto. Pieczemy 45-50 minut w 180 C. Po upieczeniu wierzch ciasta posypac cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *