Składniki:

7 średnich jabłek

5 jajek

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku dopieczenia

1 mała paczka cukru waniliowego

Wykonanie:

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać jabłka pokroić na plasterki, które rozłożyć na blasze i posypać cynamonem. Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Wsypać przesiane  mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać na jabłka i dokładnie rozprowadzić łyżką. Włożyć do gorącego piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec około 20 minut. Upieczone gorące ciasto przerzucić na ściereczkę do góry nogami jabłka na górze ciasto na ściereczce, zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką w rulon. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu odwinąć, zdjąć ściereczkę i zawinąć ponownie. Posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *