PSTRĄG PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI

Składniki:

4 patroszone pstrągi
3 łyżeczki masła
sól
pieprz
sok z limonki lub cytryny
8 ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
papryka mielona
1 czerwona cebula pokrojona w piórka świeży tymianek

Wykonanie:

Pokrój ziemniaki w grube plastry i wymieszaj z olejem, cebulą, papryką, tymiankiem, oraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, wyłóż je na brytfankę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. na około 30 minut. Pstrąga umyj, osusz, a następnie natrzyj solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny lub limonki. Masło rozetrzyj i dodatkowo natrzyj nim rybę. Gdy ziemniaki zaczną się rumienić ułóż na nich pstrąga. Piecz około 20 minut. Przed podaniem dopraw pstrąga sola i świeżo zmielonym pieprzem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *