PÓŁKRUCHE ROGALIKI

Składniki:

2dkg. drożdży

1łyżka śmietany

3 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1 żółtko

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku

25 dag. margaryny

 

Wykonanie:

 

Rozrobić drożdże ze śmietaną , łyżką cukru i mąki,pozostawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki wymieszać,dodać szczyptę soli i rozczyn,zagnieść.Można pozostawić w lodówce na noc i ciasto nam urośnie, a można także robić rogaliki od razu ,gdy ciasto urośnie. Rozgrzać piekarnik do 180C. Podzielić ciasto na 6 części,każdą część rozwałkować na koło i pokroić na  trójkąty. Nakładać na trójkąty na szerszą marmoladę,zwinąć rogaliki ,ułożyć na blasze wyłożoną pergaminem,posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz około15-20 minut.Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *