Składniki:

4 duże ziemniaki

1/2 kg. twarogu półtłustego

2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

trochę soli

Dodatkowo:

bułka tarta

masło

Wykonanie:

Ziemniaki ugotowane i zimne zetrzeć na tarce o małych oczkach do miski. dodać se zmielony , mąkę , jaka , sól.Wszystko wyrobić ręką , uformować 2 kule , zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut dać  do lodówki.Wyjąć ,każdą kulę przeciąć jeszcze raz na pół i formować wałek , lekko go spłaszczyć nożem i pociąć ukośnie jak kluseczki.Wrzucać  na gotującą się osoloną i z 1 łyżką oliwy wodę.Od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody  kluski gotować 1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową , odsączyć i kłaść prosto na talerze. Posypać bułką tartą  ze zrumienionym masłem.Można posypać cukrem jeżeli ktoś lubi .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *