Składniki:
4 duże ziemniaki
1/2 kg. twarogu półtłustego
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
trochę soli
Dodatkowo:
bułka tarta
masło
Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane i zimne zetrzeć na tarce o małych oczkach do miski. dodać se zmielony , mąkę , jaka , sól.Wszystko wyrobić ręką , uformować 2 kule , zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut dać do lodówki.Wyjąć ,każdą kulę przeciąć jeszcze raz na pół i formować wałek , lekko go spłaszczyć nożem i pociąć ukośnie jak kluseczki.Wrzucać na gotującą się osoloną i z 1 łyżką oliwy wodę.Od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody kluski gotować 1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową , odsączyć i kłaść prosto na talerze. Posypać bułką tartą ze zrumienionym masłem.Można posypać cukrem jeżeli ktoś lubi .