Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
15 dag. cukru
2 torebki cukru waniliowego
20 dag. mąki tortowej
4 łyżki ciepłej wody
1/2 tabliczki tartej czekolady
7 dag. kakao ciemnego
duża blacha * ściereczka i cukier do zwinięcia ciasta po upieczeniu
Krem:
1/2 litra śmietany kremówki 36%
25 dag. serka waniliowego
3 łyżeczki żelatyny(można zastąpić galaretką według swojego smaku)
3 op. śmietana fix
3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
dowolne owoce np.brzoskwinie lub ananasy
zielona galaretka do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 C.. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na masę . Potem dolać wody i dalej ubijać .Dodać przesianą mąkę, kakao i tartą czekoladę . Dodać pianę z białek i wszystko wymieszać . Blachę wyłożyć pergaminem. Dokładnie rozprowadzić ciasto i włożyć do piekarnika na 15 minut. Gotowe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem, zdjąć papier do pieczenia i zrolować ciasto. Odczekać kilka godzin aby ostygło. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i odstawić.Po.5 minutach rozpuścić na niewielkim ogniu i oziębić.Śmietanę ubić na sztywno połączyć ze śmietana fix i cukrem pudrem,dodać serek waniliowy i żelatynę,oraz owoce pokrojone w kostkę dowolnej wielkości.Zostawiając kilka do dekoracji. Rozwinąć zimne ciasto posmarować kremem śmietanowo serowym i zwinąć w roladę .Obsmarować całą roladę dokoła i z wierzchu, ozdobić wg uznania .