ROLADA ZE ŚMIETANĄ

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

szczypta soli

15 dag. cukru

2 torebki cukru waniliowego

20 dag. mąki tortowej

4 łyżki ciepłej wody

1/2 tabliczki tartej czekolady

7 dag. kakao ciemnego

duża blacha * ściereczka i cukier do zwinięcia ciasta po upieczeniu

Krem:

1/2 litra śmietany kremówki 36%

25 dag. serka waniliowego

3 łyżeczki żelatyny(można zastąpić galaretką według swojego smaku)

3 op. śmietana fix

3 łyżki cukru pudru

Ponadto:

dowolne owoce np.brzoskwinie lub ananasy

zielona galaretka do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 C.. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na masę . Potem dolać wody i dalej ubijać .Dodać  przesianą mąkę, kakao i tartą czekoladę . Dodać pianę z białek i wszystko wymieszać . Blachę wyłożyć pergaminem. Dokładnie rozprowadzić ciasto i włożyć do piekarnika na 15 minut. Gotowe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem, zdjąć papier do pieczenia i zrolować ciasto. Odczekać kilka godzin aby ostygło. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i odstawić.Po.5 minutach rozpuścić na niewielkim ogniu i oziębić.Śmietanę ubić na sztywno połączyć ze śmietana fix i cukrem pudrem,dodać serek waniliowy i żelatynę,oraz owoce pokrojone w kostkę dowolnej wielkości.Zostawiając kilka do dekoracji. Rozwinąć zimne ciasto posmarować kremem śmietanowo serowym i zwinąć w roladę .Obsmarować całą roladę dokoła i z wierzchu,  ozdobić wg uznania .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *