SAŁATKA KALIFORNIJSKA

Składniki:

 

1 duże czerwone jabłko

2 pomarańcze bez pestek

7 dag. białych winogron bez pestek

7 dag. czarnych winogron bez pestek

25 da. białej kapusty

2 łyżki prażonych ziaren słonecznikowych

2 łyżki szczypiorku.

.

Sos:

 

2 łyżki soku cytrynowego

2 łyżki oliwy

sol, pieprz.

 

Wykonanie:

 

Wszystkie owoce, kapustę i szczypiorek umyć, osączyć z wody. Nie obrane jabłko pokroić na ćwiartki, następnie na plasterki grubości 2-3  mm i zaraz skropić je sokiem cytrynowym, by nie ściemniało. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki. Winogrona oderwać od gałązek. Kapustę posiekać na paseczki grubości 1  mm. Szczypiorek drobno pokroić. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. W dużej misce wymieszać dokładnie sos z owocami, kapusta i szczypiorkiem. Przed podaniem przełożyć do salaterki i posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *