SERNIK Z BEZĄ KOKOSEM

Składniki:

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

15 dag. margaryny lub masła

4 żółtka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 aromatu cytrynowego

Masa serowa:

1  kg. białego sera trzykrotnie mielonego Piątnica

2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

4 jajka

3 budynie cytrynowe

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

aromat cytrynowy

Ponadto:

4 białka

1/2 szklanki cukru

1/2 paczki małej wiórków kokosowych

Wykonanie:

Wszystkie   składniki ciasta połączyć i zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na blaszkę,wysmarowaną i posypaną bułką tartą a następnie podpiec w piekarniku przez 15minut w temperaturze 175 C.

Masa serowa:

Ser utrzeć z pozostałymi składnikami i wylać na podpieczony spód.Piec 40 minut w temperaturze 180C. Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier i ubić razem. Po tych 40 minutach wyjąć ciasto z piekarnika , rozsmarować pianę i posypać wiórkami kokosowymi i wstawić jeszcze raz do piekarnika na kolejne 10 minut piec aż się wiórki lekko zrumienią

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *