Składniki:
1 kg. owoców aronii
50 dag. kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek)
60 – 70 dag. cukru
kawałek cynamonu
kilka goździków
Wykonanie :
Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, włożyć do rondla, podlać łyżką wody, dodać cynamon mieszając, dusić na małym ogniu, aż się całkowicie rozgotują.Połowę umytych i osuszonych owoców aronii zmiażdżyć w garnku, dodać cukier, goździki i, mieszając, zagotować na małym ogniu, usunąć szumowiny. Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce aronii i zagotować, po czym na kilka minut odstawić z ognia. Gotować nadal, co jakiś czas wstrząsając garnkiem i zdejmując go na minutę z ognia. Gdy masa nabierze szklistości, dodać uduszone jabłka i chwilę razem dusić, mieszając. Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoików i natychmiast je zamknąć.Znakomity do zimnych mięs, a zwłaszcza do drobiu i dziczyzny.