Składniki:
1/2 kg. wieprzowiny
1/2 kg. wołowiny
25 dag. słoniny
30 dag .boczku świeżego
25 dag. wątroby wieprzowej lub wołowej
4 jajka
vegeta
2 czerstwe bułeczki kajzerki
2 cebule
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
imbir
ostra papryka w proszku
majeranek
tymianek
cząber
sól
pieprz
tarta bułka do wysypania formy
Wykonanie:
Mięso zalać wodą, dodać vegetę (bez kapusty) i gotować do miękkości. Gdy mięso będzie ugotowane, wyciągnąć i wystudzić. Wystudzone mięso zmielić w maszynce. Na patelni obsmażyć wątróbkę i cebulę, po obsmażeniu zmielić. Do zmielonego mięsa dodać zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy, namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz jajka. Doprawić do smaku i wyrobić farsz. Formę keksówkę do pasztetu posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę pasztetową wypełniając formę do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. na 1 godzinę i piecz.