Składniki:

1/2 kg. wieprzowiny

1/2 kg. wołowiny

25 dag. słoniny

30 dag .boczku świeżego

25 dag. wątroby wieprzowej lub wołowej

4 jajka

vegeta

2 czerstwe bułeczki kajzerki

2 cebule

4 ząbki czosnku

gałka muszkatołowa

imbir

ostra papryka w proszku

majeranek

tymianek

cząber

sól

pieprz

tarta bułka do wysypania formy

Wykonanie:


Mięso zalać wodą, dodać vegetę (bez kapusty) i gotować do miękkości. Gdy mięso będzie ugotowane, wyciągnąć i wystudzić. Wystudzone mięso zmielić w maszynce. Na patelni obsmażyć wątróbkę i cebulę, po obsmażeniu zmielić. Do zmielonego mięsa dodać zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy, namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz jajka. Doprawić do smaku i wyrobić farsz. Formę keksówkę do pasztetu posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę pasztetową wypełniając formę do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. na 1 godzinę i piecz.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *