Składniki:
5 dag. masła
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
25 dag. mąki pszennej
1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/8 litra mleka
smalec lub olej
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleiste, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm.na posypanej mąka stolnicy. Szklanką wykrawać oponki, robiąc im dziurki w środkach kieliszkiem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu jak pączki z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Środki wycięte kieliszkiem smażyć wychodzą fajne małe pączusie. Dużo lepsze oponki wychodzą robione ręcznie – z ciasta zrobić wałeczek turlając na stolnicy, ciąć i formować oponki. Wychodzą dużo puszystsze w środku i bardziej miękkie w konsystencji. Nie czuć w ogóle proszku w smaku.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.