Składniki:

5 dag. masła

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

1 jajko

25 dag. mąki pszennej

1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1/8 litra mleka

smalec lub olej

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleiste, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm.na posypanej mąka stolnicy. Szklanką wykrawać oponki, robiąc im dziurki w środkach kieliszkiem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu jak pączki z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Środki wycięte kieliszkiem smażyć wychodzą fajne małe pączusie. Dużo lepsze oponki wychodzą robione ręcznie – z ciasta zrobić wałeczek turlając na stolnicy, ciąć i formować oponki. Wychodzą dużo puszystsze w środku i bardziej miękkie w konsystencji. Nie czuć w ogóle proszku w smaku.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *