SZYBKI PIERNIK NELI

Składniki:

12 i 1/2 dag. margaryny

1 szklanka cukru

2 jajka

3 szklanki mąki pszennej

1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)

2 płaskie łyżeczki sody

2 łyżki stołowe kakao

1 i 1/3 szklanki mleka

1 słoik dżemu śliwkowego

kilka suszonych śliwek, drobno pokrojonych

Polewa:

12 dag. gorzkiej czekolady

10 dag.masła

Wykonanie:
Wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao, odstawić. Margarynę, cukier i jajka  zmiksować. Mieszając  Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Mieszać do powstania jednolitej masy .Dodać suszone śliwki i przełożyć ciasto do 2 keksówek wysmarowanych i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C. na termoobiegu około 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ciasto zostawić w blaszkach do wystudzenia. Zimne wyjąć z formy ułożyć na papierze do pieczenia, Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki gorzką czekoladę i masło. Podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i po bokach.Odstawić do zastygnięcia polewy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *