Składniki:
12 i 1/2 dag. margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki stołowe kakao
1 i 1/3 szklanki mleka
1 słoik dżemu śliwkowego
kilka suszonych śliwek, drobno pokrojonych
Polewa:
12 dag. gorzkiej czekolady
10 dag.masła
Wykonanie:
Wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao, odstawić. Margarynę, cukier i jajka zmiksować. Mieszając Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Mieszać do powstania jednolitej masy .Dodać suszone śliwki i przełożyć ciasto do 2 keksówek wysmarowanych i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C. na termoobiegu około 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ciasto zostawić w blaszkach do wystudzenia. Zimne wyjąć z formy ułożyć na papierze do pieczenia, Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki gorzką czekoladę i masło. Podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i po bokach.Odstawić do zastygnięcia polewy.