Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
25 dag. margaryny
Masa :
6 gruszek
6 jabłek
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieć ciasto. 1/3 ciasta zamrozić. Blachę 25 x 35 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułką tarta , wylepić ciastem, nakłuć widelcem.
Masa:
Owoce obrać, pokroić na kawałki, podlać wodą. Dusić z cukrem waniliowym 15 minut. Ostudzić, wyłożyć na ciasto.
Beza:
6 białek
2 kisiele jabłkowe
1/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier i kisiele jabłkowe. Bezę wyłożyć na ciasto. Ze zmrożonego ciasta zrobić kruszonkę i posypać bezę. Piec około 50 minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.