Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 cukier waniliowy

3/4  szklanki cukru

1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

6 żółtek

25 dag. margaryny

Masa :

6 gruszek

6 jabłek

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Ciasto:

Z podanych  składników zagnieć ciasto. 1/3 ciasta zamrozić. Blachę  25 x 35 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułką tarta , wylepić ciastem, nakłuć widelcem.

Masa:

Owoce obrać, pokroić na kawałki, podlać wodą. Dusić z cukrem waniliowym 15 minut. Ostudzić, wyłożyć na ciasto.

Beza:

6 białek

2 kisiele jabłkowe

1/4 szklanki cukru

Wykonanie:

Białka ze szczyptą soli ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier i kisiele jabłkowe. Bezę wyłożyć na ciasto. Ze zmrożonego ciasta zrobić kruszonkę i posypać bezę. Piec około 50 minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *