SMAŻONY KARP Z FASOLĄ

Składniki:

 

80 dag. karpia

olej do smażenia

1-2 jajka

10 łyżek bułki tartej

3 łyżki mąki

25 dag. fasoli

cebula

sól

pieprz

Wykonanie:

 

Karpia oczyścić, wypatroszyć, przekroić wzdłuż i usunąć kręgosłup. Umyć, pokroić na porcje oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut. Każdą porcję obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.  Przygotowaną rybę włożyć na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze kilka minut. Przed podaniem na stół, karpia można włożyć na  (na przykrytej patelni). Podawać z namoczoną poprzedniego dnia i ugotowaną fasolą (najlepsza jest duża fasola  Np. Jaś). Danie polać posiekaną i zrumienioną na oleju cebulą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *