Składniki:

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1/4 szklanki oleju

6 jajek

2 kisiele wiśniowe

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

3. kisiele wiśniowe

5 szklanek kompotu z wiśni i wiśnie z kompotu

2 łyżki żelatyny

Pianka:

2 szklanki mleka

2śnieżki

2 szklanki wody

2 galaretki wiśniowe

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Jajka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z kisielem ,i proszkiem do pieczenia i kisielami wiśniowymi i małymi porcjami wlewamy olej.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180C.i pieczemy20-25 minut. w zależności od piekarnika.

Masa:

Kisiele gotujemy na kompocie,łączymy z rozpuszczoną żelatyną.

Pianka:

.Śnieżkę ubijamy na mleku,dodajemy rozpuszczone w 2 szklankach wody tężejące galaretki. Ostudzony biszkopt kroimy na pół,płaty ciasta przekładamy gorącą masą,układamy wydrylowane wiśnie przykrywamy drugim płatem ciasta ,dociskamy.Wierzch smarujemy pianką,dowolnie dekorujemy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *