Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki oleju
6 jajek
2 kisiele wiśniowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3. kisiele wiśniowe
5 szklanek kompotu z wiśni i wiśnie z kompotu
2 łyżki żelatyny
Pianka:
2 szklanki mleka
2śnieżki
2 szklanki wody
2 galaretki wiśniowe
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z kisielem ,i proszkiem do pieczenia i kisielami wiśniowymi i małymi porcjami wlewamy olej.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180C.i pieczemy20-25 minut. w zależności od piekarnika.
Masa:
Kisiele gotujemy na kompocie,łączymy z rozpuszczoną żelatyną.
Pianka:
.Śnieżkę ubijamy na mleku,dodajemy rozpuszczone w 2 szklankach wody tężejące galaretki. Ostudzony biszkopt kroimy na pół,płaty ciasta przekładamy gorącą masą,układamy wydrylowane wiśnie przykrywamy drugim płatem ciasta ,dociskamy.Wierzch smarujemy pianką,dowolnie dekorujemy.