Składniki:

 

25 ciemnej twardej czekolady deserowej

3 jajka

2-3 dag cukru

1 szklanka bitej  śmietany

1 łyżka posiekanych migdałów lub  orzechów laskowych

 

Wykonanie:

 

Żółtka utrzeć z połową cukru, aż staną się puszyste i wyraźnie zbieleją. Czekoladę połamać na nieduże kawałki, włożyć do miski ustawionej w  garnku z wrzącą wodą. Mieszać, aż czekolada się  roztopi, po czym zdjąć z ognia i wymieszać z ubitymi  żółtkami. Z białek ubić na parze sztywną pianę.    Pod koniec ubijania wsypać resztę cukru. Połączyć   pianę z masą czekoladową i dokładnie wymieszać  z bitą śmietaną. Rozłożyć mus do pucharków, udekorować  orzechami lub migdałami, wstawić na   godzinę do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *