Składniki:
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości,mąkę,kakao i proszek przesiać,dodać do masy jajecznej,wymieszać wyłożyć do wysmarowanej blaszki i wysypanej bułką tartą wstawić do nagrzanego piekarnika 180C.i piec około 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Krem:
4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
30 dag. miętowych cukierków (landrynki miętowe)
3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
25 dag.masła
Wykonanie:
Do rondelka najlepiej o grubym dnie wsypać cukierki i zalać 1/2 szklanki wody. Podgrzewać na małym ogniu,ciągle mieszając aż się rozpuszczą. Z mleka,cukru i budyniu ugotować budyń.Do gorącego budyniu wlać syrop miętowy może być gorący wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Do zimnego budyniu dodać masło wymieszać na puszysta masę.
Pianka:
600 ml.śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki agrestowe
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody,odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem i dodać zastygającą galaretkę.
Układać:
Ciasto,krem, pianka.
Udekorować wierzch potartą czekoladą.