CIASTO MIĘTUSEK ANI

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem do białości,mąkę,kakao i proszek przesiać,dodać do masy jajecznej,wymieszać wyłożyć do wysmarowanej blaszki i wysypanej bułką tartą wstawić do nagrzanego piekarnika 180C.i piec około 20-25 minut lub do suchego patyczka.

Krem:

4 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

30 dag. miętowych cukierków (landrynki miętowe)

3 łyżki cukru

2 budynie waniliowe

25 dag.masła

Wykonanie:

Do rondelka najlepiej o grubym dnie wsypać cukierki i zalać 1/2 szklanki wody. Podgrzewać na małym ogniu,ciągle mieszając aż się rozpuszczą. Z mleka,cukru i budyniu ugotować budyń.Do gorącego budyniu wlać syrop miętowy może być gorący wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Do zimnego budyniu dodać masło wymieszać na puszysta masę.

Pianka:

600 ml.śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

2 galaretki agrestowe

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody,odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem i dodać zastygającą galaretkę.

Układać:

Ciasto,krem, pianka.

Udekorować wierzch potartą czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *