ŻUREK NA ZAKWASIE Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Składniki:

4 białe kiełbasy

20 dag boczku

liść laurowy

ziele angielskie

łyżka majeranku

2 ząbki czosnku

3 suszone prawdziwki

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

2 szklanki zakwasu

6 szklanki wody

łyżka oliwy

sól

pieprz

4 jajka na twardo

4 ugotowane ziemniaki

Składniki:

Zakwas:

40 dag .płatków owsianych

4 ząbki czosnku

1 łyżka mąka

3 i 1/2  litra ciepłej wody

Wykonanie:

Zakwas:

Paczkę płatków owsianych wsyp do kamionkowego naczynia, dodaj kopiastą łyżkę mąki i czosnek, zalej   ciepłą wodą, przykryj ściereczką  i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelej do słoików i wstaw do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie).

Wykonanie:

Zupa:

Drobno pokrojony boczek usmaż na patelni na oliwie na złoto. Do garnka włóż białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie (kilka ziarenek),posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę zezłoconego boczku. Zalej wodą, dodaj roztarty w dłoniach suszony majeranek i trzymaj na ogniu około 30 minut (biała kiełbasa musi się dobrze ugotować).Zakwas przecedź przez sito. Łyżką  odciśnij płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodaj do garnka, dopraw solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na samym końcu gotowy żurek zapraw kwaśną śmietaną. Podawaj z jajkami na twardo i ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *