CIASTECZKA SŁONECZKA

Składniki:

1/2 kg.mąki

25 dag margaryny

12 dag masła

2 cukry waniliowe

5 dag. cukru pudru

4 żółtka

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników zarobić ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Lukier:

1 białko

10 dkg. cukru pudru

 

Wykonanie:

 

Białko utrzeć z cukrem do białości. Ciasto rozwałkować i wykrawać okrągłe ciasteczka,każde ciastko cienko posmarować lukrem i odstawić z blaszką na około1 godzinę aby lukier troszkę podsechł.Piec w piekarniku z wyłączoną górną grzałką,wtedy ciasteczka mają ładny,jasny lukier. Po upieczeniu przekładać dowolnym kremem lub marmoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *