MROŻONY TORT Z OWOCAMI

Składniki:

500 ml mleka

10 dag drobnego cukru

1 laska wanilii

1tabliczka białej czekolady

6 żółtek

100 ml .śmietanki kremówki

1 szklanka malin

Wykonanie:

Mleko zagotuj z połową cukru i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Dodaj połowę

połamanej na kawałki czekolady, mieszając rozpuść ją. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Gorące mleko wlewaj cienkim strumieniem do żółtek i cały czas ubijaj masę. Masę podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Zdejmij ją z ognia, wystudź, dobrze schłodź w lodowce.  Zimną masę żółtkową wymieszaj z zimną    kremówką. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej połowę masy, wyłóż na nią maliny, przykryj pozostałą masą. Przykryj, zamroź. Przed podaniem tort posyp startą czekoladą i udekoruj owocami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *