Składniki:
Kruche ciasto:
20 dag. mąki pszennej
5 dag. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
10 dag. masła
1 jajko
Masa serowa:
1 kg. białego sera półtłustego Piątnica
15 dag. cukru
1budyń śmietankowy
1 aromat pomarańczowy
3 jajka
Kruszonka:
20 dag. mąki pszennej
10 dag. cukru
10 dag. masła lub margaryny
Dodatkowo:
4 brzoskwinki z puszki
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z cukrami ,posiekać masło, wbić jajko i zagnieść kruche ciasto. Wylepić ciastem blaszkę 38 x 27cm. do pieczenia wysmarowaną i posypana bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Górę ciasta po nakłuwać widelcem.
Masa serowa:
Ser wyłożyć z wiaderka dodać cukier, budyń, jajka, aromat i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę przełożyć na kruchy spód.Brzoskwinie pokroić w plasterki i poukładać na masę serową. Następnie zrobić kruszonkę, zagniatając mąkę z cukrem i masłem. Skruszyć ją na brzoskwinie. Sernik piecz około 55-65 minut w 180 C.Po wystudzeniu można polać lukrem , polewą , lub posypać cukrem pudrem.