Składniki:

ciasto  kruche:

15 dag. mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
10 dag. zimnego masła lub margaryny
2 żółtka

Masa serowa:

75 dag.serka śmietankowego
2 5 dag. serka mascarpone
1 szklanka cukru
6 jajek
5 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mleka
5 dag. roztopionego masła lub margaryny
cukier puder do posypania
2 podwójne kartki gazety (typu Wyborcza lub dziennik)

 

Wykonanie:
Ciasta :

Wszystkie składniki na ciasto posiekać,zagnieść,rozwałkować i wyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26-28 cm.Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i zapiekać przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około200 C.
Kartki gazety złożyć na pół wzdłuż i jeszcze raz na pół wzdłuż  obydwie.Przygotowane opaski włożyć do wody i położyć na nich coś ciężkiego aby nie wypłynęły.
Jajka rozbić ,oddzielając żółtka od białek.Białka ubić na sztywno można dodać jeszcze te dwa białka ,które pozostały po robieniu kruchego spodu,ciasto zyskuje na puszystości,ale nie jest to konieczne, pod koniec ubijania wsypać cukier. Żółtka rozetrzeć ,dodać serki,mleko,roztopioną i oziębioną margarynę oraz mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną przesianą.Wszystko dokładnie wymieszać.Delikatnie do masy dodać ubite białka z cukrem. Całość zmieszać bardzo ostrożnie i wylać na podpieczony spód .Piekarnik nagrzać do temperatury 250 C.Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi
,mokrymi opaskami z gazety.Wstawić do piekarnika na 10 minut,po czym wyjąć i temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 C.Nie bać się ,sernik nie opadnie.Opaski zdjąć i jeszcze raz dobrze namoczyć.Znów owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę ale już w temperaturę 160C.Sernik ładnie wyrasta i niewiele opada i jest bardzo równiutki.Jeśli ser jest mokry to dodać mniej mleka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *