Składniki:
1/2 młodej kapusty
3 kg. młodych ziemniaków
3cebule
1 łyżka czosnku granulowanego
8 łyżek mąki pszennej
6 dużych jajek
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę poszatkować,posypać łyżeczką soli,wymieszać i odstawić żeby zmiękła. Cebule obrać zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do ziemniaków dodać poszatkowaną kapustę,cebulę,czosnek granulowany,jajka,mąkę,sól i pieprz do smaku. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej,nakładać łyżką ciasto ziemniaczane,formując cienkie placki. Smażyć placki z obu stron na rumiano. Zdejmować placki na talerz wyłożony warstwą papierowego ręcznika,żeby odsączyć nadmiar oleju.