Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki wody
¾ szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
1łyżka oleju
Wykonanie:
Do mąki dodać jajko, wodę, mleko, odrobinę soli,łyżkę oleju i i mikserem wyrobić gładkie ciasto. Nie może być gęste.
Farsz:
1 kg.pieczarek
1 cebula
1/2 kostki masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz,
3 jajka do panierowania
bułka tarta do obtaczania
kg.1/2sera
Wykonanie:
Obrane pieczarki pokroić w drobną kostkę i cebulę obrać drobno pokroić, dać na patelnie z małą ilością masła ,dusić na małym ogniu na zloty kolor. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać razem . Farsz doprawić solą, pieprzem.Farsz musi być pikantny wtedy jest pyszny. Patelnię posmarować olejem i na rozgrzanej piec bardzo cienkie naleśniki. W trakcie smażenia napełniać naleśniki farszem .Zwinięte
krokiety moczyć w rozkłóconych jajkach i obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na oleju na zloty kolor.Gotowe krokiety można później tylko odgrzewać .Naleśniki można smażyć według swojego przepisu .Z tego farszu wychodzi około 2o krokietów Nakładać farszu 1 czubatą łyżkę .