Składniki:
1 kg. ziemniaków, średniej wielkości
2–3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej razowej
Wykonanie:
Ziemniaki obrać,pokroić na pół, umyć i osuszyć Przełożyć do dużej miski. Do ziemniaków dodać, paprykę, sól, pieprz, oregano, mąkę i roztarty czosnek. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Przyprawy mają dokładnie się połączyć i pokryć ziemniaki. Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego, przykryć folią. Przykryte ziemniaki piecz około 40 minut w temperaturze 180C. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać je. Czas zależy od wielkości ziemniaków i naszego piekarnika.W sumie piekły się około półtorej godziny. Po zdjęciu foli ziemniaki mieszać od czasu do czasu, aby równomiernie się zarumieniły.