Składniki:

1 kg. ziemniaków
1 kalafior
sól

masło do formy
1/2 pęczka natki pietruszki
4 jajka
200 ml. śmietany kremówki
5 dag. startego sera parmezanu
biały pieprz
15 dag gotowanej szynki

Wykonanie:
Ziemniaki dobrze umyć i ugotować  w mundurkach.Obrać i pokroić w plasterki.Kalafior włożyć do wrzącej lekko osolonej wody gotować 15 minut.Posmarować masłem dużą żaroodporną formę.W środku ułożyć osączony kalafior,a dookoła poukładać plasterki ziemniaków w taki sposób,aby zachodziły lekko jeden na drugi.Posiekać natkę pietruszki.Jajka zmiksował mikserem ze śmietaną,serem i natką pietruszki.Przyprawić do smaku solą i pieprzem,polać zapiekankę.Piec 30 minut w temperaturze 200 C. Bezpośrednio przed podaniem posypać zapiekankę pokrojoną w kosteczkę szynką gotowaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *