CZERWONA KAPUSTA NA ZIMĘ

Składniki;

3 kg. czerwonej kapusty

1 kg. jabłek

1/2 kg. cebuli

Zalewa:

1 szklanka octu

1 szklanka wody

1 szklanka cukru

3 płaskie łyżki soli

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

liście laurowe

ziele angielskie

Wykonanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Zalewa:
W garnku zagotować zalewę (bez ziela i liści laurowych)następnie dodać poszatkowaną kapustę oraz cebulę i gotować na niewielkim ogniu około 25 minut aż kapusta nieco zmięknie. Na koniec dodać starte jabłka i gotować jeszcze 5 minut.  Gotową kapustę nakładać do słoików ugniatając przy pomocy łyżki, na wierzch ułożyć po liściu laurowym i po 3 kulki ziela angielskiego do każdego słoika,i dolać do każdego słoika pozostałą w garnku zalewę.  Słoiki zakręcić i pasteryzować około 20 minut, po ugotowaniu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *