Składniki;
3 kg. czerwonej kapusty
1 kg. jabłek
1/2 kg. cebuli
Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
3 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
liście laurowe
ziele angielskie
Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Zalewa:
W garnku zagotować zalewę (bez ziela i liści laurowych)następnie dodać poszatkowaną kapustę oraz cebulę i gotować na niewielkim ogniu około 25 minut aż kapusta nieco zmięknie. Na koniec dodać starte jabłka i gotować jeszcze 5 minut. Gotową kapustę nakładać do słoików ugniatając przy pomocy łyżki, na wierzch ułożyć po liściu laurowym i po 3 kulki ziela angielskiego do każdego słoika,i dolać do każdego słoika pozostałą w garnku zalewę. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 20 minut, po ugotowaniu.