Składniki:
2 kg. małychdługich ogórków
2 średnie papryki
2-3 cebule
Do namoczenia:
4i 1/2 szklanki wody przegotowanej
1/2 szklanki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
3 szklanki octu 10%
4 szklanki cukru
1 łyżeczka kolendry
kilka listków laurowych
Wykonanie:
Ogórki oczyścić, pokroić ze skórką na grube plastry 2 cm. Cebule pokroić w pół krążki. Ogórki, cebule wymieszać i zalać przegotowaną wodą z rozpuszczoną solą. Odstawić na. 3 godziny. Paprykę oczyścić pokroić w paski . Ogórki z cebulą wylać na cedzak i poczekać aż ociekną. Następnie wymieszać z papryką i nakładać do słoików. Kolendrę powkładać do ogórków i zalać je przestudzoną zalewą, zakręcić i pasteryzować 10-15 minut.