Składniki;
Ciasto:
1/2 kg. mąki
2 jajka
10 dag. margaryny
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec na blaszce posmarowanej i posypanej bułką tartą 3 placki w temperaturze 180C. około15 minut.
Krem:
2 szklanki mleka
15 dag. cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag. masła lub margaryny
1cukier waniliowy
Wykonanie:
Mąkę rozrobić w 1 szklance mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i ugotować budyń. Dodać masło lub margarynę wymieszać i przestudzić.
Jabłka:
1 kg. jabłek
1 galaretka owocowa
Wykonanie:
Usmażyć obrane i starte jabłka na dużej tarce. Dodać rozpuszczoną galaretkę w 1/2 szklanki wrzącej wody.
Przełożenie ciasta:
ciasto = krem =ciasto = jabłka= ciasto
Zrobić polewę czekoladową lub posypać cukrem pudrem.