JESIENNA SAŁATKA Z CYKORII

Składniki:

300 g cykorii
1 winne jabłko
1 różowy grejpfrut
2 pomarańcze
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka łuskanych orzechów włoskich1 łyżka rodzynków
kilka migdałów
.
Sos winegret

3 łyżki oliwy
łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka cukru
sól.

Sposób wykonania:

Cykorie oczyścić, odciąć gorzki miąższ u nasady korzenia, szybko umyć, osączyć, podzielić na pojedyncze listki. Każdy listki przeciąć na pol. Wszystkie owoce umyć. Jabłko pokroić na 16 części, usunąć pestki, skropić sokiem cytrynowym by nie ściemniało. Pomarańcze i grejpfrut obrać i wyciąć cząstki. Rodzynki umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie. Migdały sparzyć, obrać ze skorki. Orzechy pokruszyć. Przygotować sos. Rozetrzeć cukier i sól z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. Do sosu dodać osaczone rodzynki i pokruszone orzechy. Do salaterki włożyć cykorie, jabłka, cząstki pomarańczy i grejpfruta. Wymieszać, zalać sosem, wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać migdałami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *