Składniki;
4 jajka
12 dag.cukru
8 dag.mąki pszennej
Ponadto:
1 puszka ananasa
Masa:
4 jajka do masy
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki pszennej do budyniu
25 dag. masła
1 budyń śmietankowy bez cukru
Beza kokosowa:
4 białka
1 szklanka cukru
20 dag.kokosu
Wykonanie:
Biszkopt:
Ubić pianę z białek i cukru i dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze175 C. około20-25 minut.
Masa ananasowa:
Oddzielić żółtka od białek.Do żółtek dodać kostkę masła i utrzeć. Ugotować budyń na soku z ananasów jeżeli nie ma soku 1/2 litra dolać wody dodając 1 łyżkę mąki.Gdy wystygnie dodać do masła i utrzeć.Do gotowej masy dodać pokrojone w kostkę ananasy i dobrze wymieszać.Zamiast ananasów można dodać brzoskwinie.i postępować w taki sam sposób.
Beza kokosowa:
Białka ubić z cukrem, dodać kokos i delikatnie wymieszać. Piec w gorącym piekarniku w temperaturze 170C.20-25 minut na złoty kolor Na biszkopt wyłożyć masę ananasową a na nią bezę kokosową i lekko docisnąć,Po górze bezy polać polewa czekoladową esy floresy.Ciasto schłodzić aby masa stężała.