Składniki;

4 jajka
12 dag.cukru
8 dag.mąki pszennej
Ponadto:
1 puszka ananasa

Masa:
4 jajka do masy
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki pszennej do budyniu

25 dag. masła

1 budyń śmietankowy bez cukru

Beza kokosowa:

4 białka

1 szklanka cukru

20 dag.kokosu

Wykonanie:

 

Biszkopt:

Ubić pianę z białek i  cukru i  dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Piec w nagrzanym piekarniku  w temperaturze175 C. około20-25 minut.
Masa ananasowa:

Oddzielić  żółtka od białek.Do żółtek dodać kostkę masła i utrzeć. Ugotować budyń na soku z ananasów jeżeli nie ma soku 1/2 litra dolać wody dodając 1 łyżkę mąki.Gdy wystygnie dodać do masła i utrzeć.Do gotowej masy dodać pokrojone w kostkę ananasy i dobrze wymieszać.Zamiast ananasów można dodać brzoskwinie.i postępować w taki sam sposób.
Beza kokosowa:

Białka ubić z cukrem, dodać kokos i delikatnie wymieszać. Piec w gorącym piekarniku w temperaturze 170C.20-25 minut na złoty kolor Na biszkopt wyłożyć masę ananasową a na nią bezę kokosową i lekko docisnąć,Po górze bezy polać polewa czekoladową esy floresy.Ciasto schłodzić aby masa stężała.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *