Składniki;

Ciasto:

8jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao gorzkie

Krem:

1/2 litra mleka
5 żółtek
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag.masła
1/2  szklanki zaparzonej herbaty i wrzuconymi do środka 4 landrynkami
1 opakowanie pianki jojo

Wykonanie:

Ciasto:

Z podanych składników pieczemy dwa biszkopty lub jeden i później przekrawamy na pół. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180C. około 35 minut.

Krem:

Zagotować mleko z cukrem. W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mąkami i wlać na gotujące mleko ciągle mieszając.Całość wystudzoną ucieramy z masłem. Dzielimy na 2 części.

Przełożenie placków:

biszkopt ciemny nasączony przygotowaną esencją- krem- pianki Jojo powciskać w krem zostawiając około 1 cm. luki w które wlewamy tężejącą galaretkę na to dajemy drugą część kremu, biszkopt ciemny nasączony. Wierzch ciasta smarujemy 3 łyżkami kremu i ścieramy czekoladę lub polewamy polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *