Składniki:
250 g tofu
200 g małych pieczarek
1/2 główki endywii (sałata)
100 g mielonych orzechów laskowych
1 pęczek rzodkiewek
2 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki oleju
sól
pieprz
Sposób wykonania:
.
Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Skropić 1 łyżka soku cytrynowego. Rzodkiewki przekroić na połówki. Z endywii odciąć korzenie, usunąć zewnętrzne liście. Opłukać, osączyć z wody. Tofu pokroić w kostkę, wymieszać z 1 łyżką soku cytrynowego. W misce rozetrzeć olej z solą i pieprzem. Wymieszać z pieczarkami, rzodkiewkami i tofu. W szklanej salaterce ułożyć liście endywii. Pieczarki, rzodkiewki i tofu położyć na liściach, posypać mielonymi orzechami. Sałatkę można podać z grzankami. Najlepszy do sałatki jest olej orzechowy.